Spørsmål & svar

Daikin ønsker å besvare dine varmepumpespørsmål. Vi har derfor besvart noen av de oftest stilte spørsmålene i teksten under. Har du flere spørsmål utover de nevnte punktene ønsker vi at du tar kontakt med en autorisert Daikin forhandler for mer informasjon.

Hvordan virker en luft/luft varmepumpe?

En luft/luft varmepumpe bruker energien i uteluften til å varme opp en gass som innedelen bruker til å avlevere varmen inne. Gassen i systemet er ikke farlig da denne går i en lukket krets, på lik linje som i kjøleskapet man har hjemme.

Hvilke fordeler har jeg ved å installere en luft/luft varmepumpe?

En luft/luft varmepumpe gir deg en behagelig innetemperatur året rundt samtidig som strømregningen reduseres.

Finnes det en luft/luft varmepumpe med flere innedeler?

Ja, for å få best mulig varmespredning i boligen kan man benytte en multiløsning med flere innedeler.

Hvordan vet jeg hvilken luft/luft varmepumpe som passer mitt behov?

Daikin har flere luft/luft varmepumper i ulike størrelser. Kontakt en autorisert Daikin forhandler og de vil hjelpe deg med å finne riktig varmepumpe.

Hvor får jeg kjøpt en Daikin varmepumpe?

Du får kjøpt Daikin varmepumpe hos alle våre autoriserte forhandlere. Se oversikt over forhandlere her.

Kan min varmepumpe kjøle ned et rom?

Alle våre Daikin varmepumper kan også brukes til aircondition. Ved et tastetrykk stiller om fra varme- til aircondition modus. Ved å senke temperaturen i din bolig får du et behagelig inneklima på en varm sommerdag.

Hvor mye kan jeg spare ved å installere en Daikin luft/luft, luft/vann eller væske/vann varmepumpe?

Gå inn på energiportalen for å utføre en beregning

Hvor ofte må jeg ha service på min luft/luft varmepumpe?

2-3 år. Alt ettersom hvilket vedlikehold kunden selv foretar

Hvordan renser jeg en luft/luft varmepumpe?

Rens av selve varmepumpen bør tas i forbindelse med service.

Hvordan vet jeg hvilken løsning og hvilken varmepumpe som er riktig for meg?

Ved hjelp av ett dataprogram fra Daikin, kan våre forhandlere gi en beregning på din bolig, om hvilken pumpe som vil være mest riktig for deg. Denne vil vise driftsforhold og antatt besparelse i ditt område. Ut fra boligens størrelse og varmetap vil man kunne gi ett tilbud på så riktig størrelse som mulig ut fra antatt varmebehov.

Hva er forskjellen på en høytemperatur og lavtemperatur luft/vann varmepumpe?

Daikin Altherma Høytemperatur er en varmepumpe som ved hjelp av 2 trinn kan heve temperaturen på tur vannet opp til 80 grader, uten bruk av el-tilskudd. Dette er en direkte erstatning for oljefyr med radiatorer som krever en høy temperatur på vannet. Daikin Altherma Lavtemperatur er en Luft til vann pumpe som på samme måten som høytemperatur henter energien fra uteluften, men med en lavere temperatur beregnet på gulv varme og viftekonvektorer.

Hvorfor gir Daikin Altherma varmepumpene så høy varmefaktor?

Ved hjelp av turtalls regulert sirkulasjonspumpe og inverter kompressor kan man tilpasse kapasiteten på systemet til varmebehovet til enhver tid. Dette gir gode driftsforhold, jevn varme, lite slitasje, og minimalt energi forbruk. Kompressoren er veldig effektiv ved de temperaturene som utgjør den største delen av fyrings perioden i kaldt klima, noe som igjen gir ytterlige besparelser i økt SCOP.

Hva er en bergvarmepumpe?

Bergvarmepumpe, også kalt grunnvarmepumpe eller Væske/vann pumpe henter energien sin fra bakken, enten via ett borehull eller kollektor slanger som legges i bakken. Jevn varme i bakken gir gode driftsforhold for varmepumpen og en veldig høy års-varmefaktor. (SCOP)

Hva er en sving kompressor?

En svingkompressor har færre bevegelige deler som gir mindre fare for slitasje og lavere lydnivåer, samt mindre vibrasjon enn standard kompressor.

Hva er avriming?

Når en luft/luft varmepumpe henter energi fra utedelen dannes det et lag med rim på utedelen. Fjerning av dette kalles avriming og er noe alle varmepumper må gjøre.

Er det kostbart å bruke en Daikin varmepumpe til aircondition?

Man har ingen inntjenning ved bruk av aircondition, men det er en liten kostnad for en god komfort.

Kan jeg forhåndsinnstille en luft/luft varmepumpe?

Ukestimer gir deg mulighet til å forhåndsinnstille 4 handlinger hver dag.

Hva er SCOP?

Antall kWh levert av varmepumpen gjennom et år sammenlignet med elektrisk oppvarming.

Finnes uautoriserte selgere av Daikin varmepumper?

Friganor AS og Daikin legger ned en vesentlig innsats i å kvalitetssikre våre offisielle forhandlere. Dette for å sikre at sluttbrukere får en best mulig opplevelse med sine produkter. Friganor AS er offisiell eneimportør av Daikin i Norge. Allikevel finnes det flere firma som importerer Daikin utenom offisielle kanaler. Det vil si at de ikke har noen tilknytning til Daikin sentralt. Disse markedsfører seg gjerne som merkeuavhengige leverandører. For å være sikker på at du får riktig produkt tilpasset ditt bruk og nordiske forhold, vil vi sterkt anbefale kjøp gjennom våre godkjente og autoriserte Daikin forhandlere i Norge.

Ta kontakt dersom du ikke finner din forhandler i vår forhandleroversikt og er i tvil om han er autorisert av Friganor AS!

Hva vil det si at en varmepumpe er inverter-styrt med R-410a gass?

Att en varmepumpe er inverter-styrt vil si at den regulerer hastigheten etter hvor stort behov det er. Ved hjelp av denne teknologien vil man få en mye mer økonomisk varmepumpe i drift, og jevnere temperatur i boligen. Eldre varmepumper hadde ikke samme regulering, men lagret varme i tanker. Dette tok mere plass, og medførte att temperaturen ofte varierte litt i vannsystemet. R410A er en gass som benyttes i varmepumper i kalde klima. Denne er ikke brennbar, og har en egenskap som gjør att den kan hente energi i uteluften selv med lave ute temperaturer.

Hva betyr det at en varmepumpe har fritthengende coil?

Utedelen på Daikin luft til luft varmepumpe er utstyrt med fritthengende coil. Med fritthengende coil er det ikke lenger nødvendig å benytte energikrevende varmekabel. Daikin har allerede benyttet dette med stor suksess på sine Altherma luft/vann varmepumper.

Har jeg garanti på min varmepumpe?

Kjøper du en Daikin varmepumpe fra en autorisert forhandler følger det med 5 års trygghetsgaranti. En trygghetsgaranti betyr at du som sluttbruker får dekket deler og arbeid i 5 år etter installasjon.